Cikkek

A CD-ben használt anyagok

Az alábbiakban a CD-kben használt vegyületekről adok egy rövid összefoglalást (egészen pontosan a CD-kben és CD-R-ekben használt vegyületekről, hiszen a nyomott CD-kben nincs szerves festék). Pontos szerkezeti képleteket nem tudok bemutatni (az egyes CD-gyártók által használt szerves festékpolimer összetétele nyilván ipari titok is), de az alapvető szerkezeti egységek megtalálhatók.
polikarbonát Polikarbonát


A polikarbonátok erős, átlátszó műanyagtárgyak készítésére alkalmas sokoldalú műanyagféleségek. Az itt bemutatott szerkezet a biszfenol-A polikarbonátja. Bár semmilyen kompaktlemez-szabvány sem írja elő specifikusan az adathordozó anyagát, a CD-k és DVD-k nagy része ebből az anyagból készül.
azobenzol Azobenzol


Az azoszínezékek alapváza. Az azoszínezékek jellemzője a két aromás gyűrűt összekötő -N=N- csoport. Az aromás gyűrűk természetesen különböző szubsztituenseket tartalmazhatnak. A CD-kben használt fémezett azo-festékek is (valószínűleg) ebbe a vegyületcsoportba tartoznak.
ftalocianin Ftalocianin


Maga a ftalocianin zöldeskék, nagyon stabilis, kristályos anyag, 550 °C-on bomlás nélkül szublimál. Szerkezetileg nagyon hasonlít a természetben elterjedt porfirinekre (hem, klorofill). Fémkomplexei is ismertek (pl. réz, vas, nikkel), melyek kiváló, stabil színezékek. Előnyös tulajdonságuk a nagy fény-, hő- és vegyszerállóság. A ftalocianin lemezek festékanyagai is ennek a vegyületnek a származékai.cianin Cianinszínezék


A cianinszínezékek szintetikus, kationos polimetinszínezékek. Jellemzőjük a páratlan szénatomászmú, konjugált CH-csoportokból álló lánc, mely N-atomokat tartalmazó két heterociklust köt össze.
TDK cianin
A TDK cianin festéke


Q1 = alkilcsoport
Q2 = alkilcsoport
Q3 = benzolgyűrű(?)
Q4 = alkilcsoport
Q5 = benzolgyűrű(?)
Q6 = alkilcsoport

M = fém (valószínűleg +2 vagy +3 töltésű ion)


formazán Formazán

A formazánok a tetrazol-származékok redukciójával keletkeznek. A tetrazolok jellemzője az öttagú, négy nitrogént tartalmazó heterociklusos szerkezet. A formazán-származékok között intenzív színű, vízben oldhatatlan szerves festékek találhatók. (Megjegyzés: a hálózaton eddig csak olyan utalást találtam, hogy a formazán lemezek cianin és ftalocianin kombinációját használják, de maga a formazán név nem erre utal.)

Forrás : Nagy Szabolcs


Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés