Cikkek

A Maxi CD tok rejtelmei és szerepe

Miben más a „Maxi CD tok” a többihez képest? Rokonához, a „Slim CD tok”-hoz hasonlóan középutat képez a hagyományos, normál CD és a papírtok között. Praktikussága a normál CD tartóhoz képest természetesen a méreteiben nyilvánul meg: egy polcon jóval több fér el belőle úgy, hogy ugyanolyan ellenálló a sérülésekkel szemben, mint hagyományos méretű társa. „Megvan az ideális CD tok!” - gondolnánk, a helyzet azonban ennél összetettebb...


A legnagyobb különbség a „Slim” és a „Maxi” CD tokok között az, hogy míg az előbbi esetében vegyesen fordul elő a fekete, átlátszatlan, illetve a „clear”, azaz átlátszó hátlap, addig az utóbbinál kizárólag átlátszó hátlappal találkozhatunk. Előfordulnak még kisebb eltérések, ilyen például a borítót rögzítő műanyag fülek alakja. Míg a Slimnél félkörös alakú (akárcsak a hagyományos CD tokoknál), addig a Maxinál ugyanez hosszabb kialakítású.

Miért fontos, hogy a „Maxi CD tok” esetében a hátlap átlátszó legyen? Ennek megjelenésbeli okai vannak. Ez a toktípus szervesen összefügg a zeneiparral, ugyanis a Maxi CD tokot az esetek legnagyobb részében ezen a területen alkalmazzák. A hagyományos zenei CD-k tokjaiban a lemezeket mintázattal felfele helyezik el, hogy az a CD tok kinyitásakor egyből látható legyen. A Maxi esetében ez éppen fordítva van: mintázattal lefelé helyezik el, így az átlátszó hátlapon keresztül csodálható meg a korong mintázata.

Vékonysága miatt alkalmatlan booklet, azaz füzet mellékelésére (néhány szükséges információ természetesen ráfér a borító belső oldalára), azonban minden praktikussága ellenére nem ez az oka, amiért nem használják nagylemezek csomagolásához. Ennek megszokásbeli, majdhogynem „pszichológiai” okai vannak. Az évek, lassan évtizedek alatt kialakult az a szokás, mely szerint a Maxi CD tokokat kislemezek, remix lemezek, legritkább esetben válogatáslemezek borítására használják, míg a nagylemezek esetében továbbra is megmaradt a hagyományos, normál CD tok, így a két tok közötti megjelenésbeli eltérés fizikailag is megkülönbözteti a lemezek típusait, így azokról ránézésre is megállapítható, hogy egy nagylemezzel állunk-e szemben, vagy egy, a nagylemezről kimásolt dalból készült kislemezzel. Egy-egy előadó vagy együttes Maxi CD-je, melyről az első kiadás után nem készül utánnyomás, valóságos kincsnek, ritkaságnak számít a rajongók körében.

Az alábbi képen felismerhetők a Maxi CD tokok ismertetőjegyei, főként az átlátszó hátlap, melyeken keresztül megfigyelhetőek a CD-k mintázatai. Az első Maxi CD Chris Rea „Sweet Summer Day” (1998), a második a Queen együttes „You Don't Fool Me” (1996) című számának kislemez változata. Mindkét Maxi CD-n az album változat mellett szerepelnek remixek, melyek az dalokat új megvilágításokba helyezik. Számos alkalommal előfordult már, hogy míg egy dal eredeti változatát csupán az adott előadó vagy stílus kedvelői szerették, addig a remixek más zenei világ rajongóit is meghódították.


Maxi CD tok, maxi tok


Válogatáslemez Maxi CD-n? Igen: az Illés-együttes 1996-ban, Budapest Sportcsarnokbeli koncertjeik évében újszerű módon Maxin adtak ki válogatáslemezeket..A kilencvenes évek közepén Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr egy hetvenes évekbeli, John Lennon által rögzített demót egészítettek ki hangszeres, illetve éneksávokkal. Ez volt a „Free As A Bird”. A kislemez címadó dalán kívül még három hatvanas évekbeli Beatles szerzemény szerepelt a korongon, s ezt a kislemezt is Maxi CD tokban jelentették meg, mint a „The Beatles Anthology” beharangozóját.


 

ISMERJE MEG CD GYÁRTÁSI TIPUSAINKAT

Lemez gyártás műanyag tokban Jacket tokos gyártás Eco-wallet tokos gyártás Digipak CD gyártás

     Digipak DVD gyártás  Mini CD gyártás Névjegykártya CD gyártás


Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés