Cikkek

Az adathordozás forradalmasítója : a DVD


Ritka alkalomnak számít, amikor a világ vezető számítástechnikai cégei összeülnek, hogy egy új adathordozót fejlesszenek ki. A DVD létrehozása pont egy ilyen alkalom volt: a közös megállapodásnak köszönhetően olyan adathordozó született, amely az információáramlást, illetve az információcserét globálisan megújította.

Mint minden nagy újítás, a DVD megjelenése is járt egy áldozattal: végképp megpecsételte a VHS-korszak sorsát. A méreteiben, súlyában, tárolhatóságában messzemenően több előnyt felsorakoztató modern adathordozó legnagyobb erőssége mégsem a matériában rejlik. A DVD-nek köszönhetően olyan minőségben élvezhetjük kedvenc filmjeinket otthonunkban, ahogy azelőtt a moziban, vagy talán ott sem. A digitális adathordozó technológia kizárta a VHS-ek nagy hátrányát is: a szalagok kopását.

Előny továbbá a lemezeken található adatok hozzáférhetőségének, megtekinthetőségének egyszerűsége. Akár filmről, akár adatokról van szó, a DVD tartalma megnyitható PC-n, DVD lejátszón bárhol. Hogy ez minek köszönhető? Nem másnak, mint annak számítástechnikai cégek közötti megállapodásnak, mely szerint a DVD paraméterei egységes, közös szempontok alapján lettek kialakítva, úgynevezett sztenderd szerint, hogy az adott régiókóddal ellátott területen a DVD bárhol megtekinthető legyen (a 0-ás régiókóddal ellátott DVD-k valóban megtekinthetőek az egész világon).

Bár a DVD gyártás a XXI. század első évtizedében ért a csúcsára, napjainkban, a Blu-Ray megjelenésével sem csökkent sikere. Cégek, vállalatok előszeretettel alkalmazzák promóciós anyagok tárolására, beleérte a mini DVD-t is, amelyet úgynevezett "névjegykártya DVD"-ként is át lehet nyújtani az ügyfélnek. Ha egyszer át is veszi a vezetést a legújabb tárolóeszköz a DVD-től, addig egy kis időnek mindenképp el kell telnie, hiszen az egyetemes emberi gondolkodásban a DVD úgy maradt meg, mint az az adathordozó, amely a szó pozitív értelmében "felforgatta" a digitális világot. A háztartásokban is egyenlőre a DVD az úr, de ez még semmit nem zár ki. Meglátjuk, mit tartogat a jövő.

A képen a „The Strat Pack – Live In Concert” című 1-es, illetve 4-es régiókódozású DVD lemezének elő- és hátlapja látható.Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés