Cikkek

CD DVD Alapanyagok és írók

Elözö irásainkban már szó volt a DAO-ról, de többen kérték, hogy írjak róla egy kicsit bővebben:

DAO

A Disk-At-Once eljárás lényege, hogy a CD "egy szuszra" kerül felírásra. Az egyes trackek között nem kapcsolódik ki az írófej, mint egyébként, így elhagyható, illetve szabályozható a trackek közötti 2 másodperces szünet.

Az erre egyik legalkalmasabbnak látszó program a Golden Hawk Technology által készített DAO nevű programcsomag. Ez képes arra, hogy a másolni kívánt CD-ről leszedje az adatokat és egy külön leíró file-ban rögzítse azok pontos elhelyezkedését. Ennek a leíró file-nak a segítségével tudja felírni az üres CD-re az eredeti pontos mását. A program egyetlen hátránya az, hogy nem támogatja a CD Extra formátumot


CD Extra formátum

CD Extra formátumban az adatsávok felírása után következik a hangsávok írása. Ennek akkor van jelentősége, ha túlnyomóan zenehallgatásra szeretnénk használni a lemezt a hagyományos CD lejátszón, de azért egy kis adatot is szeretnénk tárolni rajta, például lejátszó programokat a PC számára.

Multi-Mode CD-k másolása

Multi-Mode CD-ről beszélünk, ha például egy korongon adatsáv és hangsáv is található. Ha egy ilyen CD másolásakor hiba lép fel, annak általában az az oka, hogy a CD-író - főleg, ha régebbi modell - nem támogatja a Disk-at-Once (DAO) felírási módot. Mi csupán azt érzékeljük, hogy a CD másolása hibajelzés nélkül lezajlik, de a lemezt az írás után nem lehet olvasni.

Ennek kiküszöbölésére két megoldás van. A drágább, hogy veszünk egy olyan CD-írót, amely ismeri a DAO eljárást. Ennél lényegesen olcsóbb, viszont sokkal időigényesebb, ha az adatsávokat és hangsávokat átmásoljuk merevlemezre, és onnan készítünk el egy Mixed Mode CD-t - ezt a módot manapság mindegyik CD-író ismeri.

Sok játéknál másolásvédelemként kihasználják ezt a buktatót. Egy CD-re írt játék például nem indul akkor, ha nincsenek meg a hangsávok. És ha a játékprogram azt is ellenőrzi, hogy vannak-e run out blokkok a sávok között (a DAO-nál nincsenek), akkor felismeri a másolatot és leáll. Ilyenkor sajnos csak egy DAO eljárást ismerő, új CD-író beszerzése segíthet. Egy ilyen íróval nem csak PC-s játékokról, hanem játékkonzolok, például Play Station számára is készíthetünk mentést (backupot) a féltett eredeti lemezeinkről.

Alapfogalmak

CD-R: Compact Disc Recordable. A CD-írók egy része csak CD-R lemezekre tud írni. Ennek az egyszer írható felületű adathordozónak a kapacitása mintegy 680 Mbyte, de a cégek ezekre a CD-ra 650Mbytot írnak, mert a TOC és a be- ill. kivezető sávok is foglalnak helyet.

CD-RW: Compact Disc Rewritable. A CD-RW-meghajtók a CD-R lemezekre egyszer, a CD-RW korongokra akár ezerszer is tudnak írni. A két adathordozó tárolókapacitása egyforma.

UDF: Universal Disk Format. Ami a merevlemezeknél a FAT (File Allocation Table), az a CD-RW-nél az UDF. Az Adaptec Direct CD, a Cequadrat Packet CD és a Sony CD-RFS íróprogramja segítségével a windowos programokkal úgy használhatjuk a CD-RW-meghajtót, mint egy merevlemezt. A Windows Explorerben például drag & drop módon tárolhatjuk és olvashatjuk az adatokat. A CD-R lemezek is így kezelhetők - de a felírt file-ok által elfoglalt hely többé nem szabadítható fel.

CD-ROM: a CD-írókat CD-ROM-meghajtóként is használhatjuk. Ez azonban nem célszerű, mivel 24-szeres vagy 32-szeres CD-ROM-meghajtók sokkal gyorsabbak, mint bármelyik CD-író. Az utóbbiak legjobb esetben is csak 8-szoros sebességet érnek el, és olvasási hibát követően lelassulnak.


Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés