Cikkek

Győztes trónbitorló - a Blu-Ray Disc

A legutóbbi évtized közepe-vége az úgynevezett "formátumháború" jegyében zajlott a digitális adathordozók világának frontvonalán. A ring piros sarkában a HD-DVD, a kék sarokban - stílszerűen - a Blu-Ray állt.

A DVD már két év előnyben volt, mikor a Blu-Ray Disc megjelent a piacon. Sokáig nem tudta felvenni a versenyt a hagyományos adathordozóval, de az új évezred hajnalán elkezdett felzárkózni, és onnantól kezdve egyre csak erősödött. Az erősödés vége az lett, hogy komoly veszélybe került a DVD trónja, ez vezetett az előbb említett formátumháborúra. A harc végül a Blu-Ray győzelmével ért véget, köszönhetően a nagyobb tárolókapacitásnak és a kiváló képminőségnek, melynek kvalitása a nagyobb tárhely ellenére sem csökkent. Bár folyamatosan nő a térnyerése DVD-vel szemben, a Blu-Ray lejátszásához szükséges berendezések ára egyenlőre túl magas ahhoz, hogy rövid időn belül átvegye a vezetést a DVD-től.

Hogy jönnek a képbe az adathordozók? Mint mindent, ami mindennapi életünkben hasznos és fontos szerepet játszik, a névjegykártyákat is elérte a fejlődés szele. Az alapötlet az volt, hogy minél több információt helyezzenek el úgy egy névjegykártyán, hogy annak mérete csak minimálisan, vagy egyáltalán ne változzon. Ezután magától értetődőnek tűnt, hogy kisméretű compact discet, úgynevezett „Mini CD”-t helyezzenek el egy névjegykártya méretű tokba. Ez a tok lehet átlátszó is, hogy a „Mini CD”-re írt szöveg vagy grafika már elsőre látható legyen. Idővel terek nyertek a „Mini DVD”-k is.

2011 végén a Pink Floyd kiadta három legsikeresebb lemezének díszdobozos változatait, "Immersion Box Set Edition" néven. Az eredetileg 1975-ben megjelent "Wish You Were Here" album újrakiadása öt lemezt tartalmaz, az ötödik korong Blu-Ray Disc, matt fóliázású Jacket karton tokban. A Blu-Ray Disc egyaránt tartalmaz audio, illetve audiovizuális anyagokat, a teljes lemezanyagot 5.1-es, stereo és quadrofon keverésben, rövidfilmeket, melyeket koncerteken a vetítőkön lehetett megtekinteni a számok alatt.. mindez jól szemlélteti a Blu-Ray előnyeit mind tárolókapacitás, mind minőség tekintetében.

Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés