Cikkek

Hogyan teheted a DVD-ROM-od régiómentessé

Habár ez nem közvetlenül DVD rippeléssel kapcsolatos, mégis olyan dolog, amely sok embert érdekel. Ahhoz hogy egy DVD meghajtót gyártsanak, a meghajtónak engedélyt kell szerezni a DVD CCA-tó ( Másolás Ellenorzo Egyesület). Az engedélyadás szabályzata leszögezi, hogy minden meghajtónak bizonyos szerkezeteket támogatnia kell, például a CSSt és a régió kódot. Ez utóbbi csak a 2000 januárja óta gyártott DVD-ROMokon vált kötelezové. Azóta minden meghajtónak hardwares régió kódot kell tartalmazni, amit a felhasználó ötször változtathat meg ., aztán visszaküldheti a gyártóhoz, aki még 4szer lenullázhatja a számlálót. 2000 januárja elott a legtöbb meghajtó nem rendelkezett régió védelemmel és nagyon könnyu kicselezni a szoftveres DVD lejátszó alapú régiókód védelmet, egy jól ismert programmal a DVD Genie-vel .Ezt a régiómentes állapotot RPC-1-nek hívták. A nem kódfüggetlen DVD-ROM az RPC-2.

A Pioneer és a Matsushita (ok készítenek a Creative PC DVD kitekhez meghajtót) voltak, akik eloször bevezették a hardveres régió védelmet. De egy ido után néhány rendes ember megtalálta a módját, hogy kicselezzék. Azzal érveltek, hogy becsapták oket, amikor védett DVD-ROMot vettek mivel sehol nincs leírva, hogy megbénított meghajtót kapnak, amivel nem játszhatnak le minden filmet, és igazuk is volt. Valóban érdekes lenne megnézni mi történne, ha valaki beperelné a DVD CCA-t , amiért megszegték a WTO kereskedelmi egyezményeket – mivel a régiókód azért van, hogy szigorítsa a globális kereskedelmet.

A megoldás arra, hogy régiómentesítsd a meghajtót, egy másik firmware betöltése, amely kitilja a régió kód védelmét. Egy új firmware betöltése nem a legveszélyesebb feladat, minden probléma nélkül végrehajtható, ha megtartod a megfelelo elovigyázatosságot. Mégis azt tudnod kell, hogy a garancia érvénytelenné válik, ha ügyködsz a meghajtóval. Én magam tucatnyi BIOS frissítést, router firmeware frissítést és DVD-ROM firmware frissítést végeztem és még sosem találkoztam komoly problémával. De ne engem okolj, ha valamid tönkremegy, én figyelmeztettelek.

Kinek van szüksége új firmware-re ?

Alapból annak, akinek kell. Ha Amerikában vagy Kanadában laksz (1-es régió) akkor nem valószínu, hogy szükséged lesz arra, hogy más régió DVDid lejátszd, hacsaknem olyan ritka DVDt akarsz megnézni, ami csak Európában van: például a Buffy lemezek, vagy a Jóbarátok 6 évadja. Ha nem az elso régióban laksz és nem beszélsz angolul vagy más nyelven akarod nézni a filmet, akkor sincs szükséged arra, hogy új firmwaret tegyél a DVDbe , hiszen a saját régiódban is megjelennek filmek a saját nyelveden. De he te, úgy ahogy én szereted hamarabb megkapni a filmeket, több extrával, és természetesen angolul akkor itt az ideje a firmware frissítésnek.

A folyamat

Eloször is látogass el a firmware stiteok anyjához és nézzd meg hogy létezik-e frissített firmware a te DVD meghajtódhoz. Ha nem vagy biztos a meghajtótípusodban , javaslom eloször futtasd le a driveinfot -t. Ha ASPI hibát kapnál, föl kell telepítened a forceaspi -t. Tömörítsd ki a forceaspi filet , majd azutón futtasd le az instaspi .bat-ot . A csomag részletes utasításokat is tartalmaz, amit most nem másolok be ide, de meg kellene nézned. A forceaspi installálása után újra kell indítani a gépet. A Driveinfo megmutatja milyen DVD meghajtód van, és azt is, hogy milyen a jelenlegi Firmware ami rajta van, valamint még azt is, hogy régiófüggetlen-e . Ha a driveinfo azt mondja, hogy régiófüggetlen , akkor természetesen semmit nem kell tenned.

Ahogy láthatod ez a 8x/24x notebook meghajtó egy Toshiba SD-C2402 és sok fajta firmware található hozzá. A meghajtón jelenleg az 1015ös van fenn, tehát ezt a függetlenítettet kell letöltened, és nem másik fajtát! Ez a lépés nagyon kritikus .. 2x 3x is nézd meg inkább hogy biztos jót szedsz le, különben lehet, hogy a flashelés után nem fog muködni a meghajtó( és sajnos van olyan flash program ami engedi hogy rossz firmwaret tölts rá).

Miután letöltötted a megfelelo firmwaret készítened kell egy dos /win9x-es bootlemezt . Erre a muveletre én egyszeruen fogtam a w98 telepítolemezét. Le is formázhatsz 1 lemezt, úgy hogy elotte bejelölöd, hogy másolja fel a rendszerfileokat is, és lesz egy muködo bootlemezed . Másold fel a flashelo programot. A Toshiba esetében ezt resetcnt .exe-nek hívják és kell még a 1015f .hex file . Indítsd újra a PCt és állítsd át a boot sorrendet, ha szükséges, azért, hogy a pc a lemezrol bootoljon . Termésetesen boot cd-t is csinálhatsz vagy ahogy nekem lehet egy boot-zip lemezed, de a floppy a legkézenfekvobb megoldás ( hacsak neked úgy mint nekem nincs már floppy meghajtóm) .

Mivel minden BIOS másképp néz ki, nem tudom megmondani pontosan hol állíthatod át a boot sorrendet. Kérlek nézzd meg a kézikönyvben. Ne állíts át semmit a BIOSban hacsak biztos vagy benne, hogy tudod, mit csinálsz .

Az újraindítás után indítsd el a flash programot. A mi példánkban azt kell beütni, hogy “" resetcnt 1015f .hex ", ekkor a program megkeresi a DVD-ROMot és megkérdezi, hogy akarod-e flashelni . Üssd be, hogy igen( yes ), és várj amíg a program végez, majd indítsd újra a gépet.

Miután visszatérsz a windowsba indítsd el a driveinfot mégegyszer.

Ha minden úgy történt, ahogy kell, akkor ezt kell kapnod.

Zárszó

Mielott DVD-ROMot vásárolsz gyozodj meg róla, hogy RPC-1 firmwareos , ha szeretnél a saját régiódon kívülrol érkezett DVDket nézni. És gyozodj meg arról is, hogy a megfelelo flashet töltöd a meghajtóra.Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés