Cikkek

Mit jelent a kétrétegű lemez kifejezés? Ez minden lejátszóban működik?

A kétrétegű (dual-layer) lemez két rétegben tartalmaz adatokat. Az egyik félig átlátszó, így a lézer a második rétegre is tud fókuszálni. Mivel mindkét réteg ugyanazon az oldalon van, a kétrétegű lemez közel kétszer annyi adatot képes tárolni, mint egy egyrétegű lemez: tipikusan négy óra videót Sok lemez két réteget használ. Kezdetben csak nagyon kevés gyár tudott kétrétegű lemezt készíteni, de manapság a legtöbb üzem képes erre. A második réteg lehet PTP (parallel track path � párhuzamos adatsáv) kialakítású, amikor mindkét sáv párhuzamosan fut (a független adatok vagy a különleges effektusok miatt), vagy lehet OTP (opposite track path � ellentétes adatsáv) kialakítású, amikor a második adatsáv egy ellentétes spirálban fut. Ebben az esetben az olvasófej az első réteget bentről kifelé kezdi olvasni, a másodikat pedig kívülről befelé. Az OTP formátumot, melyet RSDL-nek (reverse-spiral dual layer � kettős fordított spirál réteg) is neveznek, azért alakították ki, hogy a videolejátszás folyamatos legyen. Amikor a lézer olvasófej eléri az első réteg végét, átváltja a fókuszt a második rétegre, és a lemez szélétől a belseje felé folytatja a mozgást. A rétegváltás bármikor bekövetkezhet, nincs rá előírás a szabványban. Nincs rá garancia, hogy a rétegváltás észrevehetetlen marad. A rétegváltás néhány lejátszónál észrevehetetlen, de a kép megfagyhat egy pillanatra, néhány készüléknél akár 4 másodpercig is. A �láthatatlanság� éppen annyiban függ a lemez készítési módjától mint a lejátszótól. A két réteg előnye, hogy a hosszú filmek is nagyobb adatrátával készülhetnek, és jobb minőségűek lesznek, mintha csak egy réteget használtak volna.

Többféleképpen is fel lehet ismerni a kétrétegű lemezeket:

1) arany színűek,

2) lehet választani a szélesvásznú vagy a teljes képernyős változat között,

3) két sorozatszám van egy oldalon.

A DVD specifikáció előírja, hogy a lejátszók és a meghajtók olvassák a kétrétegű lemezeket. Van néhány olyan készülék, melynek problémái vannak a kétrétegű lemezekkel � ez egy tervezési hiba, és a gyártónak ingyenesen ki kell javítania. Néhány lemezt úgy készítenek el, hogy ne lehessen észrevenni a rétegváltást. Ez technikailag meghaladja a DVD specifikációt, és ez gondokat okozhat a régebbi lejátszókkal.

Minden lejátszó és meghajtó lejátssza a kétoldalas lemezeket is ha megfordítod őket. Egyetlen gyártó sem jelentett be olyan modellt, amely mindkét oldalt lejátszaná, kivéve néhány DVD jukeboxot. A megnövekedett költségeket nehéz megmagyarázni, hiszen egy kétrétegű lemezen több mint négy óra videó elfér. (A korai lemezek kétoldalasak voltak, mert a kétrétegű gyártás sok helyen akadályokba ütközött. Ez most már nem probléma.) A Pioneer LD/DVD lejátszók képesek az lézerlemezek mindkét oldalát lejátszani, de a DVD-ét nem.
Egyedi ajánlat feliratkozás

Iratkozzon fel itt, és a jövőben elküldjük kiemelt akciós ajánlatainkat. Ne maradjon le!


FACEBOOK

Kövessen minket a világ legnagyobb közösségi portálján! Legyen az ismerősünk!

CIKKEK

Szekciónkban az adattárólással foglalkozó információs tárunkat ismerheti meg.

NYOMDAI AJÁNLATOK

Ismerje meg cégünk nyomdai weboldalát.
 

Hívjon minket!
+36 1 296 2489
+36 70 3644-066
Írjon nekünk!
info(kukac)adathordozok.hu
cd gyártás dvd gyártás cd sokszorosítás dvd sokszorosítás dvd nyomtatás cd nyomtatás digipack dvd készítés cd készítés Sitemap dvd másolás digipak
dvd lemezek plasztik kártya készítés