feb
13

MD5 file készítése Total Commanderrel

Az MD5 kódolás bármilyen adatból – függetlenül a méretétől, vagy a típusától – egy 32 karakter hosszú hexadecimális hasht eredményez

MD5 file készítése Total Commanderrel
Az MD5 kódolás bármilyen adatból – függetlenül a méretétől, vagy a típusától – egy 32 karakter hosszú hexadecimális hasht eredményez. A kódolás egyirányú, így nem lehet visszafejteni. Éppen emiatt biztonságos, és kiválóan alkalmas eredetiség ellenőrzésre.

Amikor valaki az interneten keresztül szeretne adatokat feltölteni, és biztosra akar menni, akkor mindenképpen md5 ellenőrző a legjobb megoldás. A folyamat roppant egyszerű, mindössze egy Total Commander programra lesz szükségünk.

1. A számítógépen keressük meg azt a master fájlt, amiből szeretnénk készíteni az md5 ellenörzőt. Jelen esetben, tesztünk során ez adathordozok-teszt.iso lesz. Természetesen több fájlból is készíthetünk md5-t, a folyamat ugyanaz.



2. Jelöljük ki a fájlt (space bill.) majd a fájl menün keresztül használjuk a "CRC-ellenörzés(SVF formában) lehetőséget.



3. A lehetőségek között pipáljuk be az MD5 formátumot, majd adjuk meg ahova szeretnénk elkészíteni az ellenörző állományt. Célszerű az iso mellé helyezni merevlemezünkön.



4. A folyamat elindítása után a program elkészíti fájlunkat a teszteléshez.



5. Elkészültünk,  az iso fájl társaságában már tölthetjük is FTP-re az adatokat, így garantáltan nem lesz probléma a gyártás során.